Pojmy jako družstvo a jatka v Gourmetguruovi žádnou radost nevyvolávají. Jinak je to v případě Družstva na Jatkách, akce spojené s neformální ochutnávkou čtrnácti druhů přírodních vín. Ta se vyrábí ručně a pochází z vinic, které se chemicky neošetřují. Ani během výroby se víno nijak "nevylepšuje", jeho přirozenou součástí jsou tedy například usazeniny.

Gourmetguru vypátral, že projekt Družstvo založili sommeliéři z restaurací La Dégustation Boheme Bourgeoise a Le Terroir, bloger Jižní svah, zakladatel vinného baru Thir v Táboře, dovozce naturálních vín Winegeek.cz a food blogerka Coq au Vin. "Chtěli jsme zbavit svět vína 'snobských návyků' a přiblížit malé vinaře, kteří vyrábí víno bez chemie," říkají.

První sešlost Družstvo uspořádalo v červnu minulého roku v pražském EMA Esperesso Baru, další například v rakouské Vídni. V pořadí šestá ochutnávka proběhne v úterý 21. února, tentokrát v uměleckém a divadelním prostoru Jatek 78. Tématem bude zabijačka - jak jinak na Jatkách. Pro ochutnávku vín je to ale přece jen netypická volba občerstvení.

Kromě čtrnácti bílých, červených, oranžových i šumivých vín z Česka i zahraničí se mají objevit sendviče s masem, tlačenkou a přeštíkem, o které se postará podnik Maso a kobliha včetně majitelů Paula a Michaely Dayových osobně. Protože družstvo sympatizuje i s vegetariány, připravena bude také bezmasá varianta občerstvení.

A možná si při téhle zabijačkové příležitosti Gourmetguru pořídí i něco na sebe. Spřátelená značka Akari Skirts přichystala pro Družstvo na Jatkách kolekci sukní a triček v "masových" barvách.DSC9915

Máte nějaké čerstvé gastrodrby? Zažili jste v restauracích něco zajímavého? Dejte mi vědět: gourmetguru@ihned.cz.