Její hlavní byznys je pro běžné klienty, kteří letí s TAP Portugal do Lisabonu, s Air Canada do Toronta nebo s Aegean Airlines do Atén, takřka neviditelný. Všechny tyto letecké společnosti plus dalších sedm přitom firma Jany Procházkové zastupuje nejen v Česku, ale i v dalších zemích střední Evropy.

"Nabízíme služby leteckým společnostem a jedné globálně působící půjčovně aut, které si tu nechtějí otevírat vlastní kancelář. Potřebují ale někoho, kdo zná dobře trh a kdo bude k dispozici cestovním kancelářím a agenturám, které prodávají jejich letenky," vysvětluje Jana Procházková.

Polední nabídku pražské restaurace Portfolio, kde jsme se rozhodly poobědvat, pročítá s radostným očekáváním pravidelného hosta, který ví, co ho čeká. Z menu vybírá filet z vlkouše s pečenými brambory, lilkem, kapary, čínským zelím pak choi a omáčkou z manga a marakuji. "Mám ráda na oběd něco lehčího, ostatně obvykle si přes poledne zajdu jen někam na polévku." Nakonec se pro předkrm v podobě polévky rozhodneme obě, já však zvolím jako hlavní chod jehněčí kotletky, doplněné konfitovanou plecí, lilkem a kuskusem v kořeněné omáčce.

Pracovní oběd s Janou Procházkovou

V restauraci těsně po polední špičce ubývá hostů, ale i kdyby bylo plno, stísněně se tady člověk cítit nebude. Stoly jsou v dostatečné vzdálenosti. "Chodím sem na oběd s obchodními partnery. Líbí se mi, že se tady na rozdíl od jiných podniků, kde je špatná akustika nebo moc velký ruch, dobře slyšíme. Navíc oceňuji vybalancovaný poměr cena/výkon a zajímavou nabídku vín."

V cestovním ruchu podniká Jana Procházková už přes pětadvacet let. Začala hned po revoluci. Ještě za starého režimu pracovala jako průvodkyně po Praze a díky tomu měla kontakty na lidi z Jižní Koreje, Thajska nebo Hongkongu. Právě pro ně hned v 90. letech začala zařizovat pobyty v Česku. Často to byli obchodníci s nejrůznějším sortimentem, kteří u nás hledali nové příležitosti.

Portfolio

◼ Podnik otevřený zhruba před rokem v Lannově paláci na rohu pražských ulic Hybernská a Havlíčkova se vyznačuje velmi decentně pojatým interiérem.

◼ Přízemí i suterén restaurace jsou hodně členité, větší prostory s několika stoly střídají menší zákoutí pro dva nebo i pět hostů.

◼ Polední menu o pěti hlavních chodech je v nabídce celý týden. Najdete v ní pokrmy z masa včetně ryb, ale i ty vegetariánské.

"Když jsem se s nimi sešla před odjezdem, často si stěžovali, že nikoho vhodného pro své podnikání nenašli. A přesvědčovali mě, abych se s nimi pustila do byznysu," vzpomíná žena s jiskrnýma očima a energií v každém gestu. "Dlouho jsem odmítala, až mi jeden klient nabídl dva kontejnery hraček, za které mu kdosi nezaplatil a které uvízly v Polsku. Nechala jsem se přesvědčit a jela pro ně s tím, že se je nějak pokusím prodat." Povedlo se to už během dvou týdnů a Jana Procházková začala dovážet hračky ve velkém.