Není to nic složitého ani drahého, a přitom všichni oblíznou všech deset prstů. Často doslova, protože žebírka, stejně jako drůbeží stehna nebo křidýlka, je i podle etikety povoleno jíst při neformálnějším stolování rukama. Co to znamená a jak nebýt za barbara a nevychovance?

Pravda je, že žebra jsou více méně pokrmem lidovým. Zpravidla na ně narazíte v hospůdkách a restauracích, kde se s trochou šikovnosti a elegance rozhodně nemusíte žinýrovat a opatrné okusování kosti není nic proti bontonu.

Ostatně při úpravě pokrmu v restauracích s vyšší gastronomií už kuchař logicky počítá s tím, že by měl hostům umožnit sníst pohodlně a distingovaně vše, co je na talíři, takže například vykostění patří k běžné praxi. Ale i tady lze zažít úsměvné situace, třeba dáte-li si humra. Vzpomínám si například, jak nás obsluha jednoho takového podniku předem vybavila jednorázovou zástěrkou neboli obřím bryndákem, abychom se nepocintali. Bylo to praktické a nálada výborná.

Slovo týdne

Asado

jarvis_58b83551498e6405307aed39.jpeg

◼ Někdy se ke grilovaným žebrům, respektive velkým kusům masa na grilu váže pojmenování "asado". Termín označuje ve španělsky mluvících zemích jak samotné grilování, tak nejrůznější tradiční pokrmy.

◼ Například v Argentině se název prakticky vžil pro hovězí žebra grilovaná/pečená venku na kovovém rámu nad otevřeným ohněm rozdělaným ve velkých jámách. Taková masa se zpravidla nemarinují a povrch pod nimi se udržuje čistý, aby kouř z odkapávajícího tuku neovlivňoval nepříznivě chuť skvělého čerstvého masa.

◼ Za asado je často v Jižní Americe označována jak pečeně z celých zvířat, tak jednotlivých kusů (právě bůček, žebra), ale i vnitřností, připravovaných právě tímto způsobem.

Použití "příboru králů", které je i v luxusních restauracích nebo na rautech běžně přípustné, jíme-li chléb, jednohubky, kousky zeleniny nebo sýru, vždy příjemně navozuje pohodu. Zda si můžeme dovolit používat při konzumaci holé ruce rovněž na maso, humra, krevety…, napoví vedle celkové atmosféry a příkladu ostatních hostů i to, zda je, či není na daný chod založený příbor.

Jednoznačnou výzvou je finger bowl (miska s vodou na umytí rukou) či vlhčený toaletní ubrousek, které vám obsluha naservíruje zároveň s jídlem. V takovém případě se rozhodně nebraňme. Právě "obíračka" v podobě kousků vepřového bůčku či plochých žeber, kde kosti umožňují vzít maso pohodlně do ruky, přináší mnohem větší potěšení, dostaneme-li se k těm nejlahodnějším soustům přímo. Bez složitého pitvání příborem.