Gourmetguru slaví rád, a to nejen české svátky, ale i ty zahraniční, které se u nás zabydlují. Jako třeba den svatého Patrika připadající na 17. března. Protože svátek je spjatý se zeleným trojlístkem, pomocí nějž údajně křesťanský mnich Patrik vysvětloval Svatou Trojici, barvou tohoto dne se stala zelená. Do ní se halí také gastronomie.

Na zelené menu Gourmetguru zašel do Restaurantu Hradčany v Hotelu Savoy na pražském Pohořelci. Po aperitivu tvořeném irskou whisky přišla na řadu polévka, šéfkuchař Petr Patočka připravil brokolicový krém s mangoldovým válečkem, crème fraîche a bazalkou.

Co se týče hlavního chodu, hosté mohou vybírat mezi třemi variantami. Irské hovězí doplňují brambory Grenaille a pepřová omáčka, zvolit můžete také lososové filátko s terinkou z lososa a gratinovanými bramborami. Pro vegetariány jsou tu špenátové ravioli s ricottou a rukolovou omáčkou.

Gourmetguru si vybral hovězí medailonky. Mladá karotka se k chuti pečených brambor ve slupce skvěle hodí, pepřová omáčka zase vyvažuje po irsku solené maso. Jako dezert ochutnal pistáciový cheesecake s jablečným sorbetem.

"Speciální irskou whisky vybíral náš barman," prozradil šéfkuchař Petr Patočka a pozval Gourmetgurua na některé z dalších speciálních menu, jež prý často obměňuje. Gourmetguru rád přijde znovu!

Máte nějaké čerstvé gastrodrby? Zažili jste v restauracích něco zajímavého? Dejte mi vědět: gourmetguru@ihned.cz.