Gourmetguru ví, že v Den sv. Patrika česká města poněkud zezelenají v duchu irské národní barvy a koná se velké veselí. A nejen v irských barech a pubech. Chcete‑li si oslavy, které letos ideálně připadají na pátek (17. března), pořádně užít v naší metropoli, můžete začít u Vltavy – v 15 hodin s irskými drinky na lodi Petra na náplavce.

V 17 hodin se můžete přesunout do Kina 64 U Hradeb, kde se nebudou jen promítat filmy. Ve hře budou i pop‑up Jameson bary a speciální pivo – Imperial Stout Beer, které zrálo v sudech po Jamesonu. V 18 hodin se už ale musíte rozhodnout: pokračovat v konzumaci hudby, irské zábavy a gastronomie můžete buď v multifunkčním prostoru Jatka 78, anebo na terase obchodního domu Kotva.

Chcete‑li si ovšem užít irský svátek více separé, můžete navštívit třeba Restaurant Hradčany Hotelu Savoy, v němž šéfkuchař Petr Patočka nabízí od pondělí 13. března až do pátečního svatého Patrika své „zelené menu“. Nechybí v něm brokolicový krém s mangoldovým válečkem, crème fraîche a bazalkou ani irské hovězí s brambory Grenaille a pepřovou omáčkou.

Pokud byste si dali spíše irské pivo, zkuste dublinský Guinness. Irové mají rádi jeho výraznou chuť a vyvrací mýty o tom, že je tohle tmavé pivo těžké, kalorické, sladké či naopak hořké. Doporučují ho nejen k irskému guláši, ale i k mořským plodům nebo čokoládě. Pokud máte na tohle temně rubínové pivo chuť, Gourmetguru může na svatého Patrika doporučit stylovou návštěvu irské hospody The James Joyce na pražském Josefově.

Máte nějaké čerstvé gastrodrby? Zažili jste v restauracích něco zajímavého? Dejte mi vědět: gourmetguru@ihned.cz.