Když mi Michal Richtr do telefonu oznámil, že mě vezme do své oblíbené japonské restaurace Hanabi u petrského kostela v Praze, řekl jsem si, že tuhle kuchyni vlastně moc neznám. A že to bude vedle zajímavého povídání i příležitost ochutnat zase něco jiného.

Volba spolumajitele společnosti Dynamo design, zabývající se tvorbou vizuálního stylu firem − od navrhování log až po veškerý následný grafický design −, ovšem nebyla náhodná. Michal Richtr si tuhle restauraci, kam chodí na pracovní i soukromé obědy, oblíbil ze dvou důvodů: kousek odtud má obchod s designovým nábytkem jeho manželka Šárka, jež ho ostatně po jejich seznámení před více než 15 lety k japonské kuchyni přivedla, a pak to bylo samotné Japonsko.

V Českém centru v Tokiu totiž Michal Richtr v roce 2008 zahajoval jako spoluautor (s Alanem Zárubou) výstavu nazvanou CI.CZ, která představovala v zemi vycházejícího slunce český firemní vizuální styl z let 1990−2007. Projekt to byl putovní, s předchozí zastávkou ve Vídni a následnou v New Yorku. Organizován byl ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR a současně vznikla i stejnojmenná publikace.

Pracovní oběd s Michalem Richtrem
Hanabi Sushi House

◼ Možná vás překvapí, že japonskou kuchyni zde připravuje korejský sushi master, ale majitel Hanabi je též Korejec. Není třeba za tím hledat záhadu či "vlasti­zradu", vždyť na jídelním lístku jejich domovinu zastupují tři jídla, mezi nimi i proslulé kimči.

◼ Restaurace v Petrské ulici v Praze velmi dobře funguje již šest let a je oblíbená u náročnější klientely, jež vyžaduje ty nejkvalitnější čerstvé suroviny.

◼ Majitel koncem loňského roku otevřel v Praze na Vinohradech další restauraci – Yuniku, zaměřenou na korejské BBQ, kde každý stůl je vybaven grilem na dřevěné uhlí a odsáváním.