Středověká krčma Dětenice

O víkendu se Gourmetguru vydal do středočeských Dětenic, vesnice nedaleko Jičína. Ze zchátralého zámku tu pražský podnikatel Pavel Ondráček před několika lety vybudoval areál s hotelem, pivovarem i středověkou krčmou, do které se Gourmetguru pravidelně vrací.

Místní krčma je pověstná tím, že obsluha hosty vítá poněkud neotesanou češtinou prošpikovanou dobovými výrazy. "Buď zdráv, chasníku, sedni si na zadek a vybírej," zahuláká statná "číšnice", jakmile se Gourmetguru rozkoukává v potemnělém prostředí, kde prostor osvětlují jen zapálené pochodně a svíčky.

Do rukou dostává Gourmetguru otrhaný "žrádelník", jak se tu říká jídelnímu lístku, a nakonec se rozhoduje pro kačenu dokrmenou šiškami s houskovým knedlíkem a bílým zelím. Z předchozích návštěv může doporučit také vepřová žebírka na medu nebo pštrosí steak s brambory, česnekovou a povidlovou omáčkou a domácím chlebem.

Středověká krčma Dětenice

Žejdlík černého třináctistupňového piva z místního pivovaru přináší obsluha okamžitě. Netrvá to ani deset minut a jídlo je na stole také, ačkoli v sedm večer je krčma naprosto plná. Je vidět, že na nápor hladových a žíznivých hostů jsou tu zvyklí. Kačena skvěle voní i chutná.

Středověká krčma DětenicePozději už po stolech tančí sličné dívky, v uličkách probíhají rytířské turnaje, žebrák prosí o ohlodané kosti a čarodějnice děsí všechny, kteří o ni zavadí pohledem.

Jen personál by mohl atmosféru krčmy víc prožívat. Gourmetguru doufá, že až se do Dětenic vypraví příště, nebude na chování obsluhy tolik patrná každodenní rutina.

Gourmetguru zjistil, že i dětenický zámecký areál se zapojí do sezony gastrofestivalů. 5. a 6. července se tu bude konat Středověký food festival. Jeho pořadatelé slibují opékané jehně, žebírka na medu nebo domácí buchty a koláčky.