Kachna s čokoládou a heřmánkem

Kachna s červenou řepou, čokoládou, kořením pěti vůní a omáčkou s heřmánkem.Nové menu objevil Gourmetguru v brněnském Restaurantu Pavillon, kde od září působí nový šéfkuchař Ondřej Dulanský. "Chtěl jsem, aby mělo jasný rukopis, bylo jednoduché a stálo na jasných chutích. K těm jsem doplnil chutě, které Češi důvěrně znají, ale nikdy by je nenapadlo je zkombinovat na jeden talíř," okomentoval šéfkuchař. Příkladem je kachna, kterou v Pavillonu servírují s červenou řepou, čokoládou s kořením pěti vůní a omáčkou s heřmánkem. "Spojení čokolády a five spices připomíná perník, tradiční podzimní a zimní chuť," říká Dulanský. Podzimní polévkou je celerový krém, kde dominantní chuť doplňuje zelené jablko, karamel z jablečného balsamika a lískový ořech. "Jablko polévku trošku doslazuje a trošku dokyseluje. Zároveň částečně zředí ten hustý celerový krém," popisuje šéfkuchař. V nabídce zůstává oblíbená specialita parfait z foie gras (na fotce nahoře). Gourmetguru se také dozvěděl, že se chystá speciální svatomartinské a lanýžové menu - první 11. listopadu, druhé 24. listopadu.

Jelení ossobuco a zmrzlina z podmáslí – perly zimního menu v Hergetově Cihelně

Jelení ossobuco je hitem podzimního a zimního menu v Hergetově Cihelně.Podzimně až zimně laděné menu restaurace na břehu Vltavy v podání mladého šéfkuchaře Vojtěcha Václavíka Gourmetgurua překvapilo odvážnými kombinacemi. Arabský hummus ve spojení s nakládanými kyselými liškami? Skvělý. Candát se zeleným jablkem, kadeřávkem a celerem se zase podává se špagetami. Gourmegrurua také zajímalo, jak se šéfkuchař popasoval se zvěřinou, která je vrcholem podzimního menu většiny restaurací. Vojtěch Václavík vsadil na jelení koleno v podobě milánské speciality ossobuco. Servíruje ho s bramborovou kaší ochucenou křenem, se šípkovou omáčkou, houbami – a morkovou kroketou. Tahle příloha je hodně labužnická. O dezert se postaral nový cukrář Martin Hartman. Gourmetguru doporučuje zmrzlinu z podmáslí s pohankou, plátkem křupavého rakvičkového těsta a petrželovým olejem. Nové menu se podává od listopadu a v nabídce zůstane do konce zimy.