Dobré rumy vás na přelomu podzimu a zimy rozveselí i zahřejí. Jak s jejich pomocí podpořit charitativní akci? A jak si vůbec dobrý rum co nejlépe vychutnat?

Jak s pomocí rumu podpořit charitu

Charitativní organizace a každoroční aktivita s názvem Movember se v České republice těší podpoře. Jedná se o listopadovou událost, při které si muži nechávají narůst knír a zvyšují tak povědomí o mužském zdraví a shromážďují finanční prostředky na jeho podporu – především na léčbu rakoviny prostaty a varlat. Podpořit Movember se letos rozhodl také rum Ron de Jeremy.

Stačí se vyfotit s knírkem, nasdílet svoji fotku na Facebookovém profilu Ron de Jeremy CZ s hashtagem #MoJeremy a za každou nahranou fotku přispěje společnost Premier Wines & Spirits a rum Ron (španělský název pro rum) de Jeremy organizaci Movember 20 korunami. Ron de Jeremy vytvořil také svůj profil pro finanční sbírku na oficiální webové stránce organizace Movember. Kdokoli může přispět jakoukoliv částkou do skupiny #MoJeremy na webu https://cz.movember.com. Na konci měsíce budou vylosováni výherci, kteří budou odměněni lahvemi rumu a olejíčky na vousy. Prostředky vybrané v České republice budou přiděleny nadačnímu fondu Muži proti rakovině.     

Jak si vychutnat prémiový rum? Venezuelský mistr poradil Pražanům

Nevíte, jak se prémiový rum degustuje? Gilberto Briceño, veneuelský Maestro Ronero (volně "mistr rumu"), který tvoří prémiový rum Diplomático, při své návštěvě Prahy na tuto otázku odpověděl. Doporučil jednoduchý postup, který zaručí nejlepší požitek z prémiového alkoholu.

"Při degustaci tvrdého alkoholu čichem je extrémně důležité nesnažit se zrychlit dech nebo začít dýchat zhluboka. Když lidé degustují vína, většinou strčí nos až do skleničky a zhluboka se nadechnou. U tvrdého alkoholu to takhle nedělejte. Jen přiložte sklenku vodorovně pod nos a čekejte." Aroma doporučuje vnímat ve dvou krocích. "Druhým krokem je strčit nos lehce do sklenky. Ucítíte jiná aromata, než byla na okraji." U vlastní ochutnávky si malinko usrkněte, takové množství, které snesete na jazyku 5 vteřin a rozprostřete v ústech. Žádné pití na ex, zdůrazňuje maestro ronero.Čichovou degustaci tvrdého alkoholu provádějte ve dvou krocích, doporučuje venezuelský master blender Gilberto Bricea.

Gilberto Briceño, venezuelský Maestro Ronero, učil v Praze degustovat rum
Foto: archiv společnosti Ultra Premium Brands

Pod Briceñovým vedením zároveň v pražských Holešovicích proběhla degustace dvou jeho novinek. Jako první představil No. 1 Batch Kettle Rum. Destilační zařízení "Batch Kettle", jímž se vyrábí, vzniklo v Kanadě, kde se používalo pro výrobu whisky. Tento rum se připravuje převážně z medů cukrové třtiny a šest let zraje v sudech z amerického bílého dubu po bourbonu a sladové whisky. Ve výrazné vůni jsme ihned ucítili sladké a ovocné aroma, divoké květiny a vanilku. Na patře se dřevité taniny doplňují s páleným karamelem a zralým červeným ovocem. Dochuť je měkká, sladká.

Výroba venezuelského rumuNo. 2 Barbet Rum se vyrábí pomocí Barbetova kolonového destilačního zařízení. Tento destilační systém se od roku 1927 ve Francii používal k výrobě koňaku. No. 2 z melasy cukrové třtiny zraje čtyři roky v sudech z amerického bílého dubu po bourbonu a sladové whisky. Ve vůni jsme zaznamenali tropické ovoce, které vyvažují tóny vypáleného dubu. Na patře je lehce suchý s jemnými tóny dřeva a čerstvostí citrusových plodů. Oba rumy chutnají nejlépe čisté nebo na ledu.