Špenátovou, makovou a další netradiční kaše vymysleli manželé Jana a David Borozidisovi. Za několik let vaření kaší pro sebe i malou dceru se naučili kaše slané, sladké, maximálně zdravé nebo hodně odvážně zkombinované. Inspirujte se dvěma recepty z knihy Naše hustý kaše, která právě vychází.

Čirok se špenátem a cizrnou

Čirok se špenátem a cizrnouTímhle jídlem se dá nenápadně propašovat do jídelníčku spousta divokých bylin. Vyběhněte do zahrady nebo nejbližších luk a lesů a podívejte se po mladých kopřivách, medvědím česneku, bršlici, popenci, ptačinci, česnáčku, hluchavce, kontryhelu, lebedě nebo merlíku všedobru. Nasekejte je najemno a nahraďte jimi část špenátu.

Tipy: Kdykoli vaříme cizrnu či jinou luštěninu, uděláme jí víc, rozdělíme do menších krabiček a schováme do mrazničky. Pak je máme vždycky po ruce do polévek nebo rychlých obědů, jako je tento. Pokud chcete mít čirok uvařený rychleji, namočte jej den předem do studené vody. Bude hotový už za půl hodiny.

■ 50 g čiroku
■ 1 menší cibule (60 g)
■ 150 g čerstvého mladého špenátu či mangoldu (část ho můžete nahradit kopřivami, medvědím česnekem nebo jinými divokými zelenými bylinami nakrájenými nadrobno)
■ 150 ml nesoleného vývaru (můžete vynechat a použít jen vodu)
■ 100 ml kokosového mléka
■ 50 g uvařené cizrny
■ 1 lžička kari koření (zvolte druh dle chuti)
■ čtvrt lžičky soli

Cibuli nakrájejte najemno. Na pánvičce nebo v hrnci s nepřilnavým povrchem rozehřejte ghí a přidejte cibuli. Jakmile zesklovatí, přisypte kari koření a krátce orestujte. Přidejte propláchnutý nabobtnalý čirok, zalijte vodou či vývarem a osolte. Přiveďte k varu, poté ztlumte plamen a nechte 30 minut dusit pod pokličkou, sem tam promíchejte, případně podlijte troškou vody. Přidejte špenát (nebo jakoukoliv jinou zeleň podle chuti) a cizrnu, zalijte kokosovým mlékem a duste pod pokličkou ještě dalších 10 minut. Pokud použijete byliny s hodně jemnými listy, přidejte je až na poslední minutu, ať je zbytečně nerozvaříte.

Ječná kaše s mákem a citronem

Ječná kaše s mákemNemletý mák získá povařením příjemně křupavou strukturu, takže pak chutná podobně jako na čerstvě upečené housce. Ke kombinaci s citrónem nás inspirovala vzpomínka na dětství, kdy jsme milovali makovec s citrónovou polevou. Pamatujete si na něj? Prodával se v takové aluminiové misce.  A ječné kroupy? Ty jsme použili jen tak, bez jakékoliv nostalgické asociace, prostě jen proto, že je máme rádi.

Potřebujeme:
■ 50 g ječných krup typu perlička
■ 20 g nemletého máku
■ 1 lžíce rozinek
■ 1 lžička šťávy z čerstvého citrónu
■ ¼ lžičky citronové kůry
■ 1 lžíce ghí nebo kokosového tuku
■ špetka soli

Kroupy propláchněte, vložte do hrnce, přidejte špetku soli, 200 ml vroucí vody, rozinky a nemletý mák. Přiveďte k varu, a na středním plamenu vařte pod pokličkou 15 minut. Občas promíchejte. Nakonec dolaďte citrónem, citrónovou kůrou a tukem.


Ovesná kaše s kefírem a rozpečeným tvarůžkem

Máte chuť na snídani, která má pořádný říz? Přidejte do ní olomoucké tvarůžky. Budete překvapeni, jak jemné a delikátní jsou v kombinaci s ovesnými vločkami a kefírem. Recept pochází z knihy Tvarůžková kuchařka, která se na pulty knihkupectví dostala před pár dny. Autorkou receptů je Kateřina Bednářová.

Ovesná kaše s rozpečeným tvarůžkem zasytí a po ránu nastartuje organismus.Potřebujeme:
■ 140 g ovesných vloček
■ 500 ml vody
■ 60 ml kefíru
■ 2 vejce
■ 125 g olomouckých tvarůžků ve formě věnečků
■ 40 g přepuštěného másla ghí
■ pár snítek kopru
■ sůl

Vločky nasypejte do hrnce, zalijte je vodou a osolte. Přiveďte k varu a nechte zhruba 5 minut povařit. Občas ode dna promíchejte, aby se kaše nepřichytila. Když jsou vločky skoro uvařené, přidejte kefír a kopr a ještě chvilku povařte.

Na pánvi rozehřejte polovinu ghí a upečte na něm vajíčka na volská oka. Dejte stranou. Do prázdné pánvičky přidejte zbytek ghí, a když se rozehřeje, rozpečte na něm za stálého míchání nakrájené tvarůžkové věnečky.

Uvařenou kaši rozdělte do misek, na každou porci dejte jedno volské oko a přelijte rozpečeným tvarůžkem.

Tip: Pro hladkou kaši rozmixujte vločky před vařením v mixéru na hrubou mouku. Dál postupujte stejně, jenom při vaření nezapomínejte důkladněji míchat, aby se neudělaly hrudky.