Po letech experimentů a hledání našla restaurace Mlýnec svou tvář. S rozmyslem vytvořené a vzorně dotažené pokrmy potěší jak svou efektní podobou, tak důrazem na jasné chuťové vyznění.

Šéfkuchař podniku Marek Šáda je v poslední době na roztrhání. Během poměrně krátkého angažmá v Mlýnci si vybudoval skvělou pověst, díky čemuž povýšil a stal se současně šéfkuchařem restaurace Bellevue, která patří − stejně jako Mlýnec − do gastronomické skupiny Zátiší.

Tip:

Jedničkou mezi dezerty je kreativní podoba rozebraného štrúdlu s jablečnou zmrzlinou, ořechy, karamelem a skořicí.

Tuňák s kaviárem

To však neznamená, že by Mlýnec zanedbával. Naopak, většina pokrmů, které jsme při poslední návštěvě ochutnali, si zaslouží absolutorium. Na carpacciu z tuňáka − pokud máte kvalitní surovinu − není co zkazit, z podstaty mu sluší kombinace s avokádem a wasabi, přidání kuliček špičkového tzar kaviáru ho ovšem posouvá do rafinované, lehce dekadentní polohy.

Kachní prso připravené ve vakuu a doplněné krvavým pomerančem a jedlou hlínou zaujme efektní prezentací v podobě rolek, kterou Šáda často a rád používá, současně potěší svěží a lahodnou chutí. Není divu, že právě tohle jídlo se stalo jednou z hvězd valentýnského menu.

Z nabídky:

1. Grilovaná perlička, smažený konfit, pórek, topinambur, žampion, omáčka Albufera

595 korun

jarvis_58c0230f498e5bf8f9b7bb50.jpeg

2. Otevřená raviola s humrem a slávkami, fenykl, rajčata, bisque

895 korun

jarvis_58c0230f498e5bf8f9b7bb54.jpeg

Módní makrela

Ještě působivější je ovšem otevřená, tedy rozbalená velká raviola, na které jsou poskládané kousky humra a slávky, vše doplněné fenyklem a humřím krémem. V kategorii hlavních jídel zaujme grilovaná atlantická makrela, která přichází mezi pražskými šéfkuchaři do módy a Šáda ji servíruje s miso omáčkou, hruškami a pistáciemi.

Největším hitem zimního menu je ovšem skvostná grilovaná perlička doplněná konfitem v podobě smažené masové pralinky, topinamburem a výbornou omáčkou Albufera. Opět boduje poměrně jasná a jednoduchá prezentace, která však překvapí bohatou, až opulentní chutí. Alternativou k perličce je zajímavě pojatá verze české klasiky − a sice pomalu pečená kachna s pěnou z červeného zelí a škubánkem pečeným na másle.

Sylván z Třebívlic

Již tradičně má restaurace Mlýnec ve svém portfoliu velmi slušnou nabídku tuzemských vín, ať už českých či moravských. Z vinařské oblasti Čech doporučíme minerální Sylván z dílny Martina Nesvadby z vinařství Johann W v Třebívlicích či povedené Svatovavřinecké připravené ve Školním statku Mělník.

Z moravských vinařů musíme upozornit na "dvorní" vinaře podniku − a to vinařství Sedlák (Tramín či Neuburské) a Milana Sůkala (tradičně Sauvignon či Ryzlink rýnský). A za zkoušku stojí také jedna z nejpovedenějších frankovek v poslední době, a sice Frankovka od Mádla z Velkých Bílovic ročník 2011.

Podívejte se, jak v restauraci Mlýnec připravují makrelu s pistáciovým pyré, hruškou a tapiokou:

Oblíbená makrela podle šéfkuchaře. S pistáciovým pyré, hruškou a tapiokou

Vladimír Příbrský z restaurace Mlýnec nám ukázal, jak udělat jedno z jejich nejoblíbenějších jídel. Makrela s pistáciovým pyré, hruškou a tapiokou.

Rozhovor s šéfkuchařem: Marek Šáda

Bez čeho se v kuchyni neobejdete a proč?

Neobejdu se bez čerstvých a sezonních surovin, protože je s nimi radost pracovat a jsou pro kvalitní jídlo nezbytné.

Adresa:

Restaurace Mlýnec

Novotného lávka 9
Praha 1
www.mlynec.cz

S jakou surovinou či ingrediencí nejraději pracujete?

Mám mnoho oblíbených surovin, takže je velmi těžké vybírat, ale doma rád připravuji těstoviny.

Do jaké české restaurace byste vzal své přátele a co byste jim doporučil ochutnat?

Rád chodím k Honzovi Punčochářovi do Grand Cru, takže bych je vzal asi sem. A doporučil bych jim třeba jehněčí.