Karlínská gastronomie zažívá v poslední době zlaté časy a stává se velkou konkurencí pražského centra. Jedním z nejlepších podniků stále módnější čtvrti je Nejen Bistro.

Tip:

Na čepu mají velmi slušné pivo z Dalešického pivovaru, kde mimo jiné Jiří Menzel natáčel svůj legendární film Postřižiny.

Šéfkuchař i celá kuchyně karlínského podniku udělali za dva roky obrovský posun. A zatímco na začátku společně bodoval příjemný a jednoduchý interiér se zajímavou nabídkou vína a mas připravených na grilu Josper, v současné době je již největším trumfem podniku znamenitá kuchyně Jirky Hrachového, jehož precizní a současně kreativní výkony posouvají Nejen Bistro daleko za hranice kategorie.

Z nabídky:

1. Tatarák z hovězího srdce, žloutkový krém, hořčičná majonéza, morek

165 korun

jarvis_5953a73a498e5f1ebfc8cd1d.jpeg

2. Treska, olivy, kapary, kukuřice, fava fazole, brokolice, Guanciale

348 korun

jarvis_5953a73a498e5f1ebfc8cd21.jpeg

3. Chuck Flap, hrášek, grenaille

345 korun

jarvis_5953a73a498e5f1ebfc8cd25.jpeg

Osvěžující studená polévka

A přestože si spousta zákazníků stále objednává vyhlášený burger či pečená hovězí žebra, dělají velkou chybu, neboť přicházejí o možnost ochutnat další znamenité pokrmy. Mezi předkrmy potěší letní studená okurková polévka s koprem, ředkvičkami a smetanou i chuťově dokonale vyladěná paštika z kachních jater s ořechy a marmeládou ze sušených třešní. Jedničkou je ovšem netradiční tatarák připravený z hovězího srdce, doplněný pečeným morkem, žloutkovým krémem a majonézou z hořčice, který se běžně servíruje v efektní morkové kosti, ale na požádání vám ho přinesou jen s na sucho pečenými topinkami. Pak stačí rozetřít na topinky morek, na to dát maso a užít si mimořádně opulentní zážitek.

Chobotnice s chilli

Mezi hlavními jídly máme tři tipy: povedené chobotnici z Josper grilu v kombinaci s chorizem a skutečně pálivou chilli papričkou konkuruje výtečná treska z Islandu lovená na udici, kterou šéfkuchař prezentuje ve svěží podobě s kapary a kukuřicí. Pro mě osobně velmi příjemné překvapení. Milovníci masa ovšem musí bezpodmínečně ochutnat krásný steak v podobě Chuck Flapu, tedy masa podobného nízkému roštěnci, které je ideální na grilování. A šéfkuchař ho podává s výtečným doprovodem čerstvého hrášku v několika podobách a jemnými brambůrky grenaille.

Raritní kříženec Fratava

Nejen Bistro klade důraz na víno, a jeho vinná karta je tudíž velmi povedená. V nabídce najdete vína z mladého a zatím poměrně neznámého českého Vinařství pod Radobýlem, které má své vinice nedaleko Žernosek. Za ochutnání určitě stojí tradiční voňavý mopr, ale také poměrně málo rozšířená fratava, což je kříženec frankovky a svatovavřineckého (v tomto případě je připravena jako rosé). Jinak v nabídce dominují především italská vína a pak krásná kolekce německých ryzlinků. Pokud máte rádi tuto parádní odrůdu našich západních sousedů, rozhodně budete s radostí vybírat.

Podívejte se, jak v restauraci Nejen Bistro připravují hovězí na grilu, brambůrky a tři druhy hrášku:

Hovězí na grilu, brambůrky a tři druhy hrášku. Jednoduchý tip z Nejen Bistro

Jiří Hrachový z Nejen Bistra v Karlíně připravil na grilu americké přední hovězí z býka s malými brambory a třemi druhy hrášku.

Rozhovor se šéfkuchařem: Jiří Hrachový

Bez čeho se v kuchyni neobejdete a proč?

V kuchyni se neobejdu bez skvělého týmu, na který se mohu stoprocentně spolehnout. A samozřejmě ani bez nože, který je mou prodluženou rukou.

Adresa:

Nejen Bistro

Křižíkova 24
Praha 8
www.nejen­bistro.cz

S jakou surovinou či ingrediencí nejraději pracujete? A proč?

Asi nemám nejoblíbenější surovinu, ale rád pracuji s rybami a zeleninou. Pokud bych měl vybrat jedinou věc, baví mě brambor.

Do jaké české restaurace byste vzal své přátele a co byste jim doporučil ochutnat?

Mám hned několik favoritů. Z Prahy byl jmenoval Alcron, Esku a Bitrot 104, mimo Prahu pak olomouckou Entree. V těchto podnicích se cítím dobře a rád se tam vracím, jak za atmosférou, tak za skvělým jídlem.